Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)French (Fr)

A hajósi szentbúcsú sokszínűsége

There are no translations available.


A másfél évszázados török uralom hatalmas pusztítást, népességcsökkenést okozott a Duna– Tisza közén. A XVIII. század elején a terület földesurai nagy erőkkel kezdtek hozzá a táj újbóli benépesítéséhez. Csáky Imre kalocsai érsek németeket telepített az érseki uradalom Hajós nevű pusztájára. A megalapított település, a későbbi mezőváros népe a német birodalom sváb tartományából, Bussen és Dietelhofen helységekből származott. Az új „honfoglalók” mély vallásosságát jelzi, hogy az 1726-ban érkező utolsó csoport egyik jámbor tagja, bizonyos Hall Mária Anna magával hozta Dietelhofenből Hajósra a ma is tisztelt kegyszobrot, amely Szűz Mária oltalmának folytonosságát fejezi ki.

A templomban elhelyezett szobornak hamarosan csodás híre járt.  A kalocsai érsekség több próbálkozást követően 1794-ben ismét a Szentszékhez fordult a búcsúkiváltságok elnyeréséért. Ennek eredményeként Szent Imre ünnepe a helység torkosbúcsúja lett, amely a templom védőszentjének ünnepén tartott községi búcsút jelenti, a szentbúcsú ideje pedig Nepomuki Szent János ünnepéhez kötődött.

 

Zarándok csoportok látogatása esetén a helyi plébános szívesen mutat be szentmisét a Római Katolikus Kegytemplomban. Igény esetén hétköznap is.  Egyeztetés:  06-78-404-606 vagy a kastély e-mail címén. A vasárnapi szentmisék 9,00 h-kor kezdődnek. 

 

Web kamera kép